Bokning av fertilitetsutredning

Välkommen att lägga in dina uppgifter, vi ringer upp dig senast nästkommande vardag. Var noga med att trycka på Boka, för att din förfrågan ska nå oss. Vår telefon är öppen vardagar kl 08-12. Förfrågningar som inkommer via kontaktformuläret efter kl 12 besvaras nästa dag.

Barnlöshet

Varför får vi inte barn?  För många människor är det en självklarhet att få barn. De flesta par förväntar sig att bli gravida ganska snart efter att de slutat med preventivmedel och 80-85 % blir gravida inom ett år, men när tiden går och inget händer kommer känslorna fram.

När man skjuter upp familjebildningen ökar risken för infertilitet då kvinnans ålder är en av de mest avgörande faktorerna  vid barnlöshet.

Heterosexuella par

Om kvinnan är äldre än 35 år bör man söka hjälp hos gynekolog redan efter 6 månaders försök till graviditet. Om kvinnan är 35 år eller yngre och har regelbundna menstruationer och man har haft ett normalt samliv, är det inte aktuellt med utredningen förrän efter 1 år.

Om en sannolik orsak till barnlösheten finns, t.ex. om kvinnan har oregelbundna eller inga menstruationer alls och önskar bli gravid, måste man givetvis söka hjälp tidigare, oavsett ålder. De flesta orsakerna till barnlöshet är behandlingsbara men prognosen är sämre ju äldre kvinnan är.

Samkönade par eller ensamstående kvinnor

Utredning inför behandling med donerade spermier utförs på samkönade kvinnliga par samt ensamstående kvinnor som har en önskan om att bli föräldrar.

Under läkarbesöken bedöms förutsättningarna för graviditet för den kvinnan som planerar bära barnet. Enligt lagen finns krav på en psykosocial utredning vid behandling med donerade könsceller, vilket görs av en beteendevetare parallellt med den medicinska utredningen. Under den psykosociala delen av utredningen diskuteras bland annat vikten av att berätta för det kommande barnet att det kommit till genom behandling med donerade spermier.

Vad kan barnlösheten bero på?

Orsaker kan ligga hos kvinnan, hos mannen eller hos båda, men ibland hittas ingen säker förklaring till barnlösheten. Vanliga orsaker hos kvinnan är rubbningar i ägglossning (oregelbundna menstruationer), skadade äggledare, muskelknutor i livmodern (myom), endometrios eller minskad fruktsamhet pga ålder.

Orsaker hos mannen kan vara försämrad eller ingen spermieproduktion alls, hinder i sädesgångarna efter t.ex operation eller infektion, samt läkemedel eller användning av anabola steroider. Rökning minskar fertiliteten, även hos mannen. Även övervikt eller undervikt kan påverka fertiliteten negativt.

Känslomässiga aspekter

Att genomgå en fertilitetsutredning kan vara påfrestande. Utredningen hos oss tar cirka 6 veckor och syftar till att ge svar på om det finns möjligheter till graviditet och barn och hur stor chansen är, med eller utan behandling.

Limhamns Kvinnoklinik

Bokning av mottagningsbesök 

Välkomna att kontakta oss via kontaktformuläret längst upp, vi ringer upp Er senast nästkommande vardag.

Vanlig patientavgift enligt enligt Skånes taxa (300 kr per person alternativt frikort) gäller.

Vi finns på Geijersgatan 2B, 216 18 Limhamn, gå in via länken på Eniro för karta. Fastigheten är skyltad med Nordic IVF, som är vår samarbetspartner. Gratis parkering finns invid kliniken.

Kollektivtrafik

Åker du buss  (linje 7) går du av vid hållplats Geijersgatan. Du kan gå in på Skånetrafikens hemsida för information.

Från busshållplatsen går du på Limhamnsvägen mot Limhamns Museum, i rondellen går du på Geijersgatan ner mot hamnen, sedan är det andra fastigheten på höger hand. Från huvudingången 2B ligger kliniken en trappa upp (plan 2). Hiss finns i ingång 2C, ring på klockan till Nordic IVF.